*BERGURU DENGAN ALLAH*

 


*BERGURU DENGAN ALLAH*

Didalam membicarakan Ilmu Hakikat pengamal pengamalnya tidak berapa suka menggunakan istilah murid dan guru.
Seseorang yang didatangi oleh orang lain bagi maksud mempelajari Ilmu Hakikat jarang sekali suka dipanggil guru walaupun tiada keberatan untuk menyampaikan ilmunya kepada yang datang kepadanya itu. Apatah lagi jika ada yang menganggap atau memanggilnya sebagai Guru Murshid.
Bagi mereka tiada istilah yang mengajar dan yang diajar sebab mereka berkeyakinan bahawa GURU HAKIKI yang mengajar itu ialah Allah sendiri atas hujah bahawa semua ilmu ialah milik Allah dan yang demikian Allah-lah yang berhak menyampaikannya.
Ini sesuai dengan Firman Allah didalam IQRA’ dimana Allah mengistiharkan DiriNya sebagai YANG MENGAJAR DENGAN KALAM.
Proses pencarian dan penyampaian ilmu dirujuk sebagai MUZAKARAH atau perbincangan sesama sendiri dikalangan peminat peminat Ilmu Hakikat dimana Kalam Allah akan menyampaikan ilmu melalui lidah lidah makhluknya.
Ini bersesuaian dengan pegangan Tauhid orang Ilmu Hakikat bahawa Yang Wujud Hanya Allah dan yang berkata-kata itu ialah Yang Bersuara itu. Lidah lidah hanya sandaran atau peralatan Allah semata-mata.
Dalam muzakarah taraf atau status ahli ahli muzakarah itu adalah sama..tiada yang dianggap tinggi daripada yang lain walaupun kita akan dapati dalam yang ramai ramai itu ada yang unggul ilmu pengetahuannya.
Janganlah panggil orang itu sebagai Tuan Guru..panggil sahaja MODERATOR atau pengerusi majlis muzakarah.
Rumusannya ialah guru yang hakiki ialah Allah. Yang disarankan ialah Bergurulah Kepada Allah. Serulah Allah dan mintalah ajarannya. Anda percaya ? Jika percaya lakukanlah, jika tidak teruslah berguru dengan manusia.
Ramai berpendapat menuntut Ilmu Agama hendaklah dengan berguru. Dalam hal ini maksudnya ialah berguru dengan manusia.
Jika berguru dengan buku sahaja maka dikatakan berguru dengan Syaitan. Oleh kerana tugas syaitan ialah menyesatkan manusia jadi waalupun isi buku yang dibaca itu mengenai Allah tanpa sedikitpun menyebut perkataan syaitan..maka ilmu yang diperolehi dari membca buku itu dianggap sesat kerana gurunya syaitan. Jadi dipanggillah ianya sebagai Ilmu Syaitan .
Alangkah peliknya syaitan menjadi guru dan ilmu Allah bila menjadi buku menjadi milik syaitan.
Anda percaya ?
Jika percaya , anda memang saorang yang JUMUD dan hiprokrit. Kenapa tidak, disekolah dahulu hingga ke universiti bukulah yang menjadi guru anda sebab orang yang mencatatkan ilmu ilmu diatas kertas kertas itu tidak mungkin berada dihadapan anda setiap waktu dan tidak mungkin berada dipelbagai tempat pada satu waktu yang sama.
BERGURU DGN ALLAH..
Saya melihatnya dari dua aspek
1. Khatrat / Bisikan Hati / Laduni / Ilham
Kudrat IradatNya
Allah Berfirman ....kembalikanlah segala persoalan kpdKu....jadi kita tanya je Allah yang dekat tu ...sure Dia jawab dengan pelbagai caranya antaranya ialah ....
a. Kita dengar suara dalaman kita menjelaskan
b. Allah datangkan org lain menjelaskan kpd kita
c. Kita jelaskan hal persoalan kita itu kpd org lain dan semasa kita bercakap itu kita sadar oh oh inilah jawapan kpd pertanyaan aku pd allah tu
d. Kita tulis jawapan soalan kita tu cth dlm posting atau komen fb atau wsap
Ini pengalaman saya sendiri...
2. ALLAH MENGAJAR MELALUI LIDAH ATAU JARI MAKHLUKNYA
Yg ini lebih kpd kesadaran tauhid kita ...yg ujud hanya Allah..semuanya Kudrat IradatNya
Jadi bila kita belajar dgn guru manusiawi..kita hendaklah sadar bukan guru tu yg berkalam tetapi nyawanya ..bukan nyawanya yg berkalam tetapi zat allah yg beserta guru kita tu
Begitu jugalah kessdaran kita bila baca buku cth baca buku sirrur asrar ...bukan syeikh abd qadir jailani yg menulis dan menyampaikan tetapi allah
Itulah fhm saya ttg berguru dgn allah...
Tetapi akhirnya bila kita tanya allah ..langsung tiada jawapan spt dulunya...jgn lah sedih bukan allah tak sayang kita lagi tetapi allah telah memantapkan tauhid kita dari peringkat nafi isbat ke peringkat tiada nafi tiada isbat tanda anda telah mengesakan allah....alhamdulillah
Pada pendapat saya tiada apa yang salah yang disampaikan oleh ulamak ulamak terdahulu.
Barangkali yang salah ialah kita yang masih malas untuk menggali ilmu dari Al-Quran dan enggan mahu berguru dengan Allah sendiri. ..
.kita tidak mahu mengemukakan masalah kepada Allah sedangkan Allah sentiasa mahu Mendengar dan telah mengajar kita dengan FirmanNya Kepada Allahlah kembali segala persoalan.
Kita lebih percaya kepada manusia berbanding Allah ..sedangkan didalam IQRA' Allah menegaskan ..Bacalah dengan menyebut Nama Tuhan kamu...Allah yang mengajar dengan Kalam
..ulamak kita kata Allah mengajar Nabi Muhammad bukannya kita ..sedangkan kita pun Muhammad juga.
Jalan perguruan kesemua nya benar pada peringkatnya...
Jalan berguru itu benar pada syariat nya.. murid mendatangi guru...
Jalan hakikat pula.. segala2 nya Allah..
Sedang diri sebenar diri itu lah guru sejati...
DIA lah guru hakiki..
Wal hasil pada ahli makrifat..
Mengenali kedua2 jalan ni...
Iaitu letak duduk syariat dan letak duduk hakikat..
Di sini jelas bahawa syariat itu tidak akan pernah berpisah dgn hakikat..
Hakikat dan syariat itu berpasangan...
Syariat tanpa hakikat batal..
Hakikat tanpa syariat zindiq...
Lalu dlm jalan syariat.. ada murid ada guru...
Ada penyampai... ada pendengar..
Dlm jalan hakikat pula ُ Allah lah sebenar2 guru yg hakiki..
Iaitu hakikat terdalam pada diri..
Melalui jalan2 ilmu yg di tentu kan.. dari wakil2 atau alat2 DIA yg mencerahkan persoalan..
Dari bacaan kitab.. dari bisikan2... dari laduni dan sbg nya..
Semua yg berlaku ini semua nya tidak sia2...
[ Sumber dari FB ]
Share on Google Plus

About roslanTv Tarekat

Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis.

0 comments:

Catat Ulasan