Tok kenali sahabat nya tok guru haji mat shafie losong..


MEREKA BERDUA SAHABAT BAIK,,
SAMA2 BELAJAR DAN MENGAJAR DI MASJID HARAM,,
DI ZAMAN MASJID HARAM ATAS PASIR LAGI,,RATUSAN TAHUN DULU,,
RUH MEREKA SALING BERHUBUNGAN,,
KETIKA TOK KENALI MENGHEMBUS KAN NAFAS TERAKHIR,,
DI KELANTAN,,
TOK NYANG HAJI MAT SHAFIE SEDANG MENGAJAR DI MASJID LOSONG,,
KUALA TRENGGANU.
TIBA2 TERHENTI SEJENAK MENGAJAR,,
TOK NYANG KATA PADA MURID2 NYA,,
SESUNGUH NYA TELAH PULANG KE RAHMATULLAH TOK KENALI,,
YANG MANA MASA YANG SAMA TOK KENALI PERGI TINGAL KAN DUNIA INI,
SUBHANALLOH,,
TIADA HP..
TIADA SMS.
HANYA ALAM GHAIB YG BERCERITA..
HEBAT NYA ORANG DULU2 DENGAN TEKNOLOGI.
DARI ILHAM MINALLOH,,
*Kisah Tok Kenali ke Mekah*
Pada usianya 18 tahun sekitar tahun 1878, Tok Kenali telah berangkat ke Mekah dengan berbekalkan RM22 sebagai belanja makannya disana. Hasil bantuan orang kampung mengumpul RM50 untuk tiketnya pergi ke Mekah, Tok Kenali pun menaiki sebuah kapal laut.
Kehidupan sehari-harinya di Mekah penuh dengan tawakal. Beliau tidak mempunyai pakaian yang lebih daripada sehelai, tidak memiliki wang, tidak siapa mengetahui beliau makan ataupun tidak pada setiap hari siang ataupun malam. Hampir-hampir tidak ada orang yang mengenalinya di Mekah ketika itu.
Orang yang tidak mengenalinya hanya memperhatikan keanehannya berada dari satu halaqah ke satu halaqah yang lain dalam Masjidil Haram, Mekah. Keberadaannya dalam sesuatu halaqah tidak pula membawa sesuatu kitab seperti orang lainnya. Pada kebanyakan masa ketika duduk dalam halaqah beliau memejamkan mata, orang menyangka beliau bukan mendengar pelajaran tetapi tidur. Antara ulama yang mengajar dalam Masjid al-Haram ketika itu ada yang tembus pandangannya, diketahuinyalah bahawa pemuda yang aneh itu bukanlah sembarangan orang, martabatnya ialah seorang ‘Wali Allah’.
Walau bagaimanapun, tidak seorang ulama peringkat Wali Allah di Mekah mahu membuka rahsia itu kepada murid-muridnya. Ketika Tok Kenali sampai di Mekah, Sibaweh Soghir Syeikh Ahmad al-Fathani telah mengetahui pemuda yang berasal dari Kelantan itu, tetapi sengaja tidak dipedulikannya kerana pada firasat Syeikh Ahmad al-Fathani pemuda Kelantan itu sama ada lekas ataupun lambat akan datang juga kepada beliau.
Dalam masa berbulan-bulan peristiwa seperti di atas, pada satu ketika Tok Kenali mengunjungi halaqah Syeikh Ahmad al-Fathani. Tok Kenali duduk jauh di belakang pelajar-pelajar lain. Syeikh Ahmad al-Fathani telah mempersiapkan sekurang-kurangnya tiga kemusykilan atau masalah, yang pada pemikiran Syeikh Ahmad al-Fathani tidak akan dapat dijawab oleh siapa pun yang hadir dalam majlis pengajiannya, kecuali seseorang itu memiliki pandangan ‘kasyaf’ ataupun telah memperoleh ‘ilmu ladunni’.
Sewaktu Syeikh Ahmad al-Fathani melemparkan pengujian atau pertanyaan kepada semua pelajar, Tok Kenali seperti orang tidur-tidur saja. Semua pelajar terdiam, tidak seorang pun berkemampuan menjawab masalah yang dikemukakan oleh Syeikh Ahmad al-Fathani. Tiba-tiba Syeikh Ahmad al-Fathani menyergah pemuda Kelantan yang sedang tidur. Pemuda itu terkejut. Syeikh Ahmad al-Fathani menyuruhnya supaya datang ke hadapan duduk bersama beliau. Disuruhnya pemuda Kelantan itu menjawab masalah ujian yang dikemukakan lalu semuanya dijawab dengan sejelas-jelasnya.
Setelah peristiwa itu Tok Kenali menjadi murid yang paling mesra dengan Syeikh Ahmad al-Fathani. Bahkan Tok Kenali menjadikan dirinya sebagai ‘khadam’ kepada Syeikh Ahmad al-Fathani. Seluruh gerak dan diam Tok Kenali hanyalah berkhidmat kepada gurunya itu, kerana diketahuinya bahawa seluruh kerja Syeikh Ahmad al-Fathani semata-mata untuk kepentingan agama Islam dan bukan kepentingan peribadinya.
Maka bermastautin lah Tok Kenali di Mekah selama 22 tahun sehinggalah gurunya Syeikh Ahmad al-Fathani wafat pada tahun 1908, barulah beliau pulang ke tanah air menabur bakti yang tidak ternilai.
-Syeikh Wan Mohd Shaghir....
Tok kenali adalah insan yg sering memuji sahabat nya tok guru haji mat shafie losong..
Alhamdulillah, ziarah seterusnya ke makam wali Allah, sahabat Tok Kenali, Tuan Guru Haji Mat Shafie Losong dan warisan peninggalan beliau.
Sedikit manaqib Tuan Guru :
Tuan Guru Haji Mat Shafie Losong ( 1862 - 1945 )
Beliau merupakan cucu kepada Tok Suboh, Ulama' Besar yang berasal dari Yaman lalu berhijrah menetap di Kedah atas suruhan ayahnya iaitu Syeikh Ahmad al-Zabidi.
Tuan Guru Haji Mat Shafie merupakan anak murid kepada ulama' besar alam Melayu iaitu Tok Ku Paloh dan Tuan Dalam. Beliau juga bersahabat baik dengan Tok Kenali. Tuan Guru Haji Mat Shafie alim dalam ilmu tasawuf sehinggakan Tok Kenali pernah berkata :
" Tidak ada orang lain (di zaman itu) yang lebih dalam ilmu tasawwufnya dari Haji Mat Shafie Losong"
Disebut dalam riwayat, guru kepada Tuan Guru Haji Bidin ( Pengasas PAS Terengganu ) ini juga mempunyai beberapa karomah. Diantaranya ialah :
1 . Sewaktu penaklukan Jepun beliau dilihat menghembus sesuatu ke arah kapal terbang Jepun dan bom tentera Jepun tidak jatuh di sekitar tempat beliau menetap.
2. Sewaktu Terengganu dilanda kemarau pada awal kurun ke-20, pemerintah Terengganu akan bertanya kepada beliau di mana tempat yang perlu digali perigi kerana tempat yang ditunjukinya biasanya akan mempunyai air.
Beliau telah membuka sebuah pondok di Losong, Terengganu dan ia kekal hingga ke hari ini .
Tuan Guru Haji Mat Shafie meninggal dunia pada tahun 1945 ketika berusia 83 tahun dan dimakamkan di belakang Masjid Tuan Guru Haji Mat Shafie Losong, Kuala Terengganu.
Moga Allah Taala merahmati roh auliaNya. Amin
( Sumber dari ZiarahUlamak )
Share on Google Plus

About roslanTv Tarekat

Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis.

0 comments:

Catat Ulasan