TvTarekat | SYEIKH UMAR MUKHTAR, SANG MUJAHID SUFI aka THE LION OF DESERTINDAHNYA AKHLAK SYEIKH UMAR MUKHTAR, SANG MUJAHID SUFI

Ketika Uthmaniyah memerintah Libya, terdapat seorang ulama sufi yang sangat berpengaruh iaitu Syeikh Umar Mukhtar. Beliau adalah guru dan mursyid tarekat Sanusiyah di sebuah zawiyah di Barqah, Libya.

Setelah Sultan Abdul Hamid II turun takhta pada tahun 1909, Daulah Uthmaniyah mula melemah. Maka pada tahun 1911, Itali mula menyerang tentera Uthmaniyah di Libya untuk merampasnya dari pemerintahan Uthmaniyah. Syeikh Umar Mukhtar bersama anak2 muridnya bangkit membantu tentera Uthmaniyah berjihad melawan kejahatan Itali.

Namun Uthmaniyah tewas & Itali berjaya menawan Libya. Syeikh Umar Mukhtar bersama anak2 muridnya meneruskan perjuangan jihadnya menentang Itali. Pada mulanya Itali di bawah pimpinan Jeneral Graziani memandang rendah pada keupayaan Syeikh Umar Mukhtar. Namun serangan demi serangan yang dilakukan ke atas Itali menyebabkan Itali mengalami kerugian yang besar.

Maka Itali mula melakukan pelbagai kekejaman ke atas masyarakat awam di Libya bagi menangkap Syeikh Umar Mukhtar. Mereka juga memasang perangkap2 namun semua usaha menemui kegagalan. Sebaliknya, mereka yang masuk ke dalam perangkap2 Syeikh Umar Mukhtar. Hal ini menjadi mimpi ngeri di setiap malam mereka di Libya.

Syeikh Umar Mukhtar berjaya menawan ramai tentera Itali & mereka dilayan dengan baik sepanjang berada di bawah tawanannya. Suatu ketika anak muridnya bertanya kepada Syeikh Umar Mukhtar kenapa beliau enggan membunuh semua tawanan2 Itali sedangkan Itali membunuh orang2 Libya. Maka Syeikh Umar Mukhtar menjawab, "Mereka (Itali) bukan guru kita untuk kita ikuti".

Suatu ketika Leftenan Sandrini berjaya ditawan. Beliau menyangka bahawa Syeikh Umar Mukhtar akan membunuhnya. Maka beliau sangat gementar ketika Syeikh mendatanginya. Syeikh Umar Mukhtar memberikannya baju & berkata padanya, "Pulanglah engkau. Beritahu pada ketuamu Graziani bahawa orang2 Libya tidak mengalu2kan kedatangannya".

Setelah 20 tahun, barulah Syeikh Umar Mukhtar berjaya ditawan dalam satu peperangan. Kini seorang lelaki yang berumur lebih 70 tahun menjadi ancaman utama buat Itali. Nama Syeikh Umar Mukhtar menjadi sangat masyhur di Negara Itali.

Ketika dipenjara, beliau lebih mementingkan solatnya berbanding makan & minumnya. Itali menggari tangan, kaki dan pinggangnya kerana mereka begitu takut jika Syeikh melarikan diri.


Ketika dibicarakan & dijatuhi hukuman mati pada tahun 1931, berlaku dialog yang sangat mengharukan antara hakim Itali & Syeikh Umar Mukhtar :-

Hakim : Adakah kamu menyesal melawan Itali?

SUM : Tidak!

Hakim : Adakah kamu sedar kamu akan dihukum mati?

SUM : Ya

Hakim : Ini adalah pengakhiran hidup yang menyedihkan bagi seorang lelaki seperti kamu

SUM : Tidak, ini adalah pengakhiran yang terbaik bagi hidupku.

Hakim : Kamu tidak akan dikenakan hukuman mati & akan dibebaskan sekiranya kamu menulis surat untuk memujuk para mujahidin menyerah diri & menghentikan penentangan terhadap Itali

SUM : Jari jemariku menjadi saksi di setiap solatku bahawa tiada tuhan melainkan Allah & Nabi Muhammad adalah Pesuruh Allah, aku sama sekali tidak akan menulis kata-kata yang dusta. Kami adalah kaum yang tidak kenal menyerah, SAMA ADA KAMI MENANG ATAU KAMI SYAHID...

Syeikh Najmuddin Kubra menyebutkan:

1. SYARIAT itu seperti KAPAL,

2. TAREKAT itu seperti LAUTAN,

3. HAKIKAT itu seperti MUTIARA,

4. Siapa yang inginkan MUTIARA,

5. Wajiblah ia naik KAPAL SYARIAT,

6. Lalu belayar di LAUTAN TAREKAT,

7. ALLAH akan kurniakan MUTIARA HAKIKAT


Hasanuddin Yusof
Maktab Penyelidikan
Tamadun Islam Nusantara
▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎

LINK MOVIE - THE LION OF DESERT SYEIKH UMAR MOKHTAR


https://www.facebook.com/AsepMuhammadRizal09/videos/1881499562139006/
Share on Google Plus

About roslanTv Tarekat

Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis.

0 comments:

Catat Ulasan