ILMU TOK KENALI MERUPAKAN WARISAN SYAIKH AHMAD AL-FATHANI.

ILMU TOK KENALI MERUPAKAN WARISAN SYAIKH AHMAD AL-FATHANI.

Asal Usul Syeikh Wan Daud (Syeikh Daud Al Fatani) bin Syeikh Wan Abdullah bin Syeikh Wan Idris (Wan Senik). Tidak ada anak dari keturunan darah dagingnya sendiri.

Dua pupu dengan Haji Abdush Shamad Pulai Condong. Sama sama belajar di Mekah. Haji Abd Samad menjadi murid kepada Syeikh Daud Al Fatani. Dan Syeikh Daud lebih tua dari Hj Abd Samad Pulai Condong. Tinggal menetap di perkampungan Keresik Petani. Lahir di Kampung Keresik, meninggal di Taif sekitar tahun 1847 (1265). Keturunan Faqih Ali. Belajar di Mekah 30 tahun dan belajar di Madinah selama 5 tahun. Banyak mengarang kitab. Datuknya bernama Syeikh Wan Idris, ulamak besar. Bersahabat Syeikh Daud Al Fatani dengan Syeikh Abdush Shamad Al Falimbani asal dari Palembang (pernah belajar di petani).

Setelah terlibat dengan perang Syeikh Daud mengundur diri ke Pulau Duyung Terangganu. Semasa disana sempat melahirkan murid yang besar namanya dalam liputan sejarah, iaitu Syeikh Muhammad Bin Ismail Daud Al Fatani (Syeikh Nik Mat Kecik), pengarang kitab Mathla'ul Badrain. Syeikh Daud Al Fatani kembali ke Mekah dan meninggal di Taif (tahun 1847 (1265).

Haji Muhammad Yusuf bin Ahmad yang lebih dikenali sebagai Tok Kenali, dilahirkan pada tahun 1870 (1287 hijrah) dan meninggal pada tahun 1933, meninggal seusia 63 tahun. Menuntut ilmu di Mekah selama 20 tahun (atau 21 tahun).

Seusia 10 tahun, beliau telah mula dihantar oleh kedua ibu bapanya untuk belajar menuntut ilmu agama. Diantara guru guru yang pernah beliau belajar semasa zaman remajanya, adalah seperti tuan guru Ismail (ayah kepada Dato almarhum Menteri Besar Hj Nik Mahmud), Syeikh Mohammad Ali bin Abdul Rahman (yang lebih dikenali dengan pangilan Wan Ali Kutan), Hj Taib Tuan Padang dan tuan guru Hj Ibrahim Sungai Budor.

Selepas gagal dalam perkahwinan pertama (kawin pilihan ibubapa, lingkungan seusia 16 atau 17 tahun), beliau berhijrah ke kota mekah. Beliau belayar ke mekah pada tahun 1886. Keberangkatan Tok Kenali ke kota mekah pada tahun itu, diingati adalah karena pemergiannya itu adalah sempena hari kemangkatan Sultan Kelantan. Sempena kemangkatan pemerintahan Sultan Mulut Merah Kelantan dan sempena pertabalan Sultan Ahmad Kelantan. Semasa di Kota Mekah, beliau banyak menuntut ilmu daripada tuan guru Al Syeikh Ahmad Al Fatani.

Al Syeikh Ahmad Al Fatani lah sebenar benar guru Tok Kenali semasa di kota mekah. Beliau telah menjadi anak murid kesayangan kepada Al Syeikh Ahmad. Sehingga gurunya Syeikh Ahmad Al Fatani membawa Tok Kenali bersamanya semasa berhijrah ke Mesir pada tahun 1903. Setelah dua tahun kematian gurunya (Syeikh Ahmad Al Fatani), pada tahun 1908 Tok Kenali telah mengambil keputusan untuk pulang ke tanah air (Kelantan). Beliau menuntut ilmu di kota Mekah selama 20-21 tahun.

Guru Besar yang paling besar Tok Kenali semasa belajar di kota mekah, adalah Syeikh Ahmad Al Fatani bin Muhamad Zain bin Mustapa Al Fatani. Syeikh Ahmad Al Fatani adalah keturunan mubaligh islam dari Hadhramaut yang bersambung ilmunya dengan Saidina Uthman bin Affan (sahabat Baginda Rasulullah). Manakala salsilah ilmu Syeikh Ahmad Al Fatani pula adalah berasal dari ilmu Syeikh Daud Al Fatani. Syeikh Daud Al Fatani meninggal pada 1847 manakala Syeikh Ahmad Al Fatani meninggal sekitar tahun 1906. Selisih tahun kematian kedua ulamak tersebut adalah sebanyak 59 tahun.

Dari fakta sejarah yang sahih itu, maka yakinlah kita bahawa, asal usul ilmu Tok Kenali itu, adalah berasal dari Syeikh Ahmad manakala Syeikh Ahmad Al Fatani pula berasal ilmunya dari Syeikh Daud Al Fatani. Dari Tok Kenali itulah makanya ilmunya sampai kepada kita sekalian.

Ramai dikalangan kita mengenali Tok Kenali hanya melalui keramat dan kewaliannya, sayangnya tidak ramai yang mengetahui akan ilmunya. Kita hanya tahu beliau boleh berjalan di atas air, tembak tak lut, ulat dalam kaki dan berbagai bagai lagi keajaiban. Mahsyornya Tok Kenali itu bukan terletak pada keramatnya sebaliknya mahsyornya Tok Kenali itu, adalah diatas ilmu makrifat. Tok Kenali bersolat dengan makrifat (dengan mengenal Allah). Berpuasa, bersyahadah, berzikir, bersedekah dan beribadah dengan makrifat. Tetapi, tidak ramai yang mengetahui akan ilmu makrifatnya.

والله أعلم بالصواب

- ‎Hakkam Mazlan‎ ke Kenali, cintai dan pertahankan Aqidah Ahli Sunnah Sunnah Wal Jamaah..

21 Guru Kepada Tok Kenali

Setakat ini saya saya telah dapat menjejak 137 anak murid Tok Kenali. Post kali ini pula saya ingin memperkenalkan guru kepada Tok Kenali yang telah mendidik beliau sehingga menjadi seperti yang kita semua maklum mengenai ilmunya, karomahnya dan maqamnya yang cukup tinggi disisi Allah Taala.

1. Tok Leh - Datuk Tok Kenali

2. Tuan Guru Haji Wan Ismail Qadhi - Ayah kepada Perdana Menteri Kerajaan Kelantan Dato Nik Mahmud (M.1898)

3. Tuan Tabal @ Syeikh Abdul Samad Bin Muhammad Salih al-Kalantani (1819@1840-1894)

4. Tuan Guru Haji Abbas Sungai Budor

5. Tuan Guru Haji Ahmad Bin Abdul Karim al-Kalantani

6. Tuan Padang Dua @ Tuan Guru Haji Taib Bin Haji Ahmad @ Tuan Padang Satu Bin Yusuf (1857-1947)

7. Syeikh Nik Mat Kecik Patani (1844-1915)

8. Mufti Tuan Guru Dato' Haji Abdullah Bin Musa - Mufti Johor Ke 2 (1863-1907)

9. Tuan Guru Haji Awang Alim Atas Banggol (M.1890)

10. Syeikh Wan Ali Kutan al-Kalantani @ Tok Wan ‘Ali Kutan (1837-1913)

11. Sibaweh Soghir Sheikh Wan Ahmad Bin Muhammad Zain al-Fathani (1856-1908)

12. Syeikh Sayyid Muhammad Yusuf al-Nabhani, Beirut (1849-1932)

13. Syeikh Habibullah - Mesir

14. Syeikh ‘Abid - Mufti Malikiah

15. Syeikh Muhammad Amin - Imam Mazhab Hanafi

16. Syeikh Bakri Syatha (1849-1892)

17. Syeikh Mohamad Yusof al-Khiadh

18. Sayyid Abdullah Bin Sayyid Saleh as-Zawawi - Mufti Mekah (1850-1924)

19. Syeikh Mukhtar ‘Atharid Bogor (1863-1930)

20. Syeikh Ahmad Bin Abdul Latif al-Minangkabawi (1860-1916)

21. Tuan Guru Haji Mad Daud

* Sumber - Buku Tokoh Ulama Semenanjung Melayu Jilid 1 & Maklumat dari banyak sumber, #Tengku Yusuff

Di dalam sejarah pondok di Kelantan. Ada 3 pondok yang paling mahsyur dan terkenal di Nusantara. Pelajarnya bukan sahaja dari Malaysia malah dari Patani, Kemboja, Indonesia dan ada diantara mereka juga berasal dari negara Arab.

1. Pondok Kenali

- Ditubuhkan pada 1910
- Pengasas Pondok : Tok Kenali
- Ratusan ulamak lahir dari pondok ini. Mufti, Qadhi, Tok Guru Pondok, Pemimpin, Pengarang Kitab.

2. Pondok Bunut Payong

- Ditubuhkan pada 1932
- Diasaskan oleh Tuan Guru Haji Abdullah Tahir Bunut Payong ( Murid Kanan Tok Kenali )
- Hampir 100 pelajar dari pondok ini menjadi Tok Guru Pondok, Mufti dan tokoh ilmuan

3. Pondok Pasir Tumboh

- Ditubuhkan pada 1954
- Diasaskan oleh Tuan Guru Haji Mustaffa dan Tuan Guru Haji Abdul Aziz ( Murid Tuan Guru Haji Abdullah Tahir )
- Sehingga kini telah melahirkan ratusan tok guru, asataziah dan juga beberapa mufti.

Apabila kita lihat, sebenarnya sanad keilmuan mereka bersambung. Tuan Guru Haji Mustaffa dan Tuan Guru Haji Abdul Aziz mengaji dengan Tuan Guru Haji Abdullah Tahir. Dan Tuan Guru Haji Abdullah Tahir pula mengaji dengan Tok Kenali. Warisan sanad keilmuaan ini berkembang sehingga ke hari ini dan insyaAllah berterusan sehingga akhir zaman.

# Tengku Yusuff


Murid serta khadam Tok Kenali yang terakhir.

Mengikut kajian Baba Muhammad Rusydi, Tuan Guru Haji Mohd Salleh Wakaf Berangan (1913-2018) adalah murid serta khadam Tok Kenali yang terkahir sekali. Tiada lagi anak murid Tok Kenali yang masih hidup. Tuan Guru Haji Mohd Salleh meninggal dunia ketika berusia 105 tahun.

Moga Allah Taala merahmati roh auliaNya. Amin

# Tengku Yusuff

Sanad ilmu yang bersambung kepada Tok Kenali

  • Tuan Guru Haji Jusoh Tobiar & Tuan Guru Haji Awang Lanai mengaji dengan Tuan Guru Haji Omar Zuhdi.
  • Tuan Guru Haji Omar Zuhdi pula mengaji dengan Tuan Guru Haji Ali Pulau Pisang & Syeikh Uthman Jalaluddin Penanti.
  • Tuan Guru Haji Ali Pulau Pisang & Syeikh Uthman Penanti pula adalah anak murid kanan kepada Arif Billah Tok Kenali.
#IlmuUlamak


Share on Google Plus

About roslanTv Tarekat

Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis.

0 comments:

Catat Ulasan