HAKEKAT KA.ABAH

 


HAKEKAT KA.ABAH
Suatu ketika Nabi saw pernah ditanya oleh Para Sahabat;
"Wahai Rasulullah, siapakah manusia yang terbaik ?"
Nabi saw pun menjawab;
"Setiap Mukmin yang Qalbunya senantiasa terpelihara Suci dengan dihiasi sikap taqwa, tidak berkhianat, tidak durhaka, tidak ada perasaan iri dan dendam, tidak berniat menipu dan tidak pula menyimpan perasaan dengki"
Kemudian Nabi saw menegaskan lagi;
"Qalbu itu lebih utama daripada Ka'abah"
HIKMAHNYA... Ka'abah dibina oleh Nabi Ibrahim as sebagai 'Baitullah', sedangkan Qalbu adalah "Perbendaharaan Allah Yang Tersembunyi..."
Pada Ka'abah terdapat Batu Hitam bernama Hajar Al-Aswad, sedangkan pada Qalbu terdapat Hajar Al-Abad yaitu "Misykat Abadi" yang terdalamnya lagi terdapat 'Sirullah' sebagai "Cermin" yang memantulkan Wajah Allah, kearah mana pun manusia itu memandang...
Nabi saw bersabda lagi;
"Ada kalangan penduduk di syurga yang tidak terhalang dari Allah Ta'ala dan tidak pula terhijab untuk memandang Wajah Allah"
Ka'abah itu hanya simbol arah Kiblat sahaja, namun bagi sesetengah AHLI SUFI yang "Mabuk Cinta Ilahiyah" mengatakan;
"Jika kamu tidak menemukan Allah didalam Ka'abah, bererti Allah ada diluar Ka'abah, dan jika kamu tidak menemukan Allah diluar Ka'abah, bererti Allah swt ada didalam Ka'abah..."
Dan bagi sesetengah AHLI HAKIKAT yang Sedar didalam Ahwalnya mengatakan pula;
"Allah swt tidak didalam Ka'abah dan tidak juga diluar Ka'abah, namun Ka'abah itu tidak pula berpisah dengan Allah swt. Itulah satu-satunya "Rumah" yang mempunyai hubungan dengan Allah swt, tidak seperti rumah-rumah kebiasaan didunia ini."
Jika tanpa Ka'abah, bagaimanakah Solat kepada-Nya itu hendak dihadapkan atau ditujukan ?
Jelasnya, bukan Allah swt tinggal didalam Ka'abah. Bukan juga Ka'abah itu sebagai tempat atau benda untuk disembah menggantikan Allah swt.
Ka'abah itu hanyalah buatan dan binaan manusia dibumi ini, Ka'abah itu sekadar menjadi Kiblat untuk kita menghadapkan diri kepada Allah swt.
Ketika Rasulullah
Pintu Ka'abah ditutup, didalam sebuah hadis, Al-Hakim Ya’ala bin Syidad meriwayatkan;
“Ketika aku berada di sisi Rasulullah saw, tiba-tiba Beliau bersabda : “Apakah ada sesiapa lagi diantara kamu yang hadir disini ? ”. Kami menjawab : “Tidak ada, ya Rasulullah !”. Lalu Rasulullah saw pun bersabda : “Tutuplah pintunya !”
Didalam sebuah hadis yang lain, Rasulullah saw telah bersabda;
“Hati orang Mukmin itu lebih utama dari Ka'abah...”
Walaupun jika seseorang itu pernah melihat Ka'abah dengan mata kepalanya sendiri dibumi Mekkah, namun belum tentu dikatakan ia telah menerima secukupnya Hidayat Allah swt dan terlepas dari segala belenggu kejahilan sebagaimana Abu Lahab dan Abu Jahal yang telah sering melihatnya.
Ka'abah di Mekkah itu ialah yang Majazi dan dibangunkan oleh manusia atas Perintah Allah swt sebagai tempat untuk Mengingati Allah di Alam Nasut ini, sedangkan Ka'abah Allah swt yang Hakiki adalah didalam relung "Mata Hati Mukmin" yang terdalam dan Allah swt sendirilah sebagai Pencipta-Nya tanpa ada campur tangan makhluk.
Ka'abah inilah dikatakan sebagai Alam Malakut, Alam Jabarut dan Alam Lahut yang tidak boleh ditelusi dengan diri jasad yang kasar kecuali dengan diri bernama RUH...
Menurut pandangan AHLI SUFI yang mencapai Mukasyafah, bahawa di Mata Hati terdalam manusia itu terdapat "Sirr" laksana Cermin dimana melalui dalam diri manusia itu sahajalah Allah swt telah mengungkapkan Tabir Diri-Nya dengan Sempurna dan bukan didalam Diri-Nya sendiri.
Jika Dia hanya berada didalam Tanzihnya, maka tiada makhluk yang dapat Mengenal-Nya. Justeru itulah Dia hanya boleh dikenali melalui Tasybih dan pada manusia itulah Tasybih yang Sempurna untuk mengenal-Nya dengan sebenar-benarnya Kenal.
Dengan ertikata lain, Syuhud Musyahadah (Penyaksian) itu hanyalah Sempurna setelah Allah swt Mentajalikan Diri-Nya kepada manusia yang Kamil, kerana manusia itu ibarat cermin yang memiliki dua permukaan, satu disisi yang gelap dan satu lagi disisi yang cerah.
Ka'abah yang dibina oleh Nabi Ibrahim as hanya merupakan khazanah batu-batu asas peninggalan oleh Nabi Ibrahim as dan puteranya Nabi Ismail as, Ka'abah yang ada di Mekkah itu;
"Jika dilihat dari bawah, nampak langit diatas, jika dilihat dari atas, nampak langit dibawah, jika dilihat dari arah timur, nampak barat, jika dilihat dari arah barat, nampak timur, penglihatan itu boleh berbalik-balik ke arah mana pun kita memandang..."
Dipenjuru Tenggara Ka'abah itu ada “Ceruk”, Didalam “Ceruk” itu adanya Hajar Aswad, Batu Hitam yang diturunkan dari Syurga dan di Sunnatkan untuk dikuncup oleh Jemaah Haji dan Umrah.
“Ceruk” itu ada juga disebutkan didalam Al-Qur’an Surah An-Nur : 35 yang dinamakan “Misykat”, yakni sebuah 'Ceruk' yang didalamnya ada Pelita Besar. Seperti dinyatakan didalam hadis "Hati Mukmin itu adalah Baitullah".
Lantaran itu Hati Mukmin adalah Ka'abah yang Hakiki, tidak di timur dan tidak pula di barat, tidak berada diatas dan tidak pula di bawah, ianya bertempat didalam atau ditengah-tengah Jasad manusia. Didalam Hati Mukmin yang bernama “Ceruk” itu ada pula "Mata Hati" yang lebih terdalam iaitu "Cahaya diatas Cahaya".
Sebagaimana didalam Ka'abah itu kosong, begitulah seharusnya hati seseorang Mukmin itu kosong dari segala Akwan (Gambaran-gambaran duniawi) dalam Kesedarannya bahawa Allah swt itu Maha ESA dan tiada sekutu Bagi-Nya.
Hati seorang Mukmin yang layak bergelar 'Baitullah', maka didalamnya harus selalu adanya Allah, hidup bersama Allah, dimana sahaja pun mereka berada, mereka kekal dengan Allah swt tanpa mengira waktu dan tempat... ALLAH... ALLAH... ALLAH...

( Sumber dari Ashabul Kahfi )
Share on Google Plus

About roslanTv Tarekat

Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis.

0 comments:

Catat Ulasan