BAGAIMANA MUJAHADAHNYA NENEK MOYANG KITA MENGERJAKAN HAJI

 


BAGAIMANA MUJAHADAHNYA NENEK MOYANG KITA MENGERJAKAN HAJI

Haji Abdul Majid bin Zainuddin, Pegawai Haji Tanah Melayu yang pertama telah mencatatkan pengalamannya menunaikan haji pada tahun 1924. Antara catatan beliau yang menarik adalah seperti berikut:-
• Kos menunaikan haji sekitar 500 hingga 600 Ringgit Malaya.
• Jemaah haji akan bertolak / mula belayar pada bulan Rejab iaitu lima bulan sebelum bulan Haji (Zulhijjah)
• Sebelum berangkat menunaikan haji, kenduri doa selamat akan diadakan oleh orang yang ingin menunaikan haji.
• Ada dua pelabuhan untuk berangkat ke Mekah iaitu Singapura dan Pulau Pinang
• Pelayaran dari Tanah Melayu ke Mekah mengambil masa antara 13 hingga 17 hari.
• Sebelum kapal sampai ke pelabuhan Jeddah, kapal akan singgah di Pulau Camaran yang terletak sekitar 500 batu dari pelabuhan Jeddah terlebih dahulu untuk dikuarantinkan. Semua jemaah mesti mandi dengan air garam dan mereka mesti mencuci pakaian mereka dengan wap pembasmi kuman.
• Kapal laut hanya akan berlabuh sekitar 5 batu dari pelabuhan kerana pelabuhan Jeddah banyak batu karang.
• Dari kapal laut, jemaah haji akan menaiki perahu Arab yang dinamakan sebagai Dhow bersama semua barangan mereka menuju ke pelantar pelabuhan Jeddah.
• Jemaah haji akan dipimpin oleh seseorang yang dinamakan sebagai Syeikh Haji yang mana bertindak sebagai mutawif dan pembimbing.
• Sampai di pelabuhan, barangan mereka akan diperiksa oleh kastam dan seterusnya mereka akan membawa barang mereka ke atas kereta keldai lalu di bawa ke rumah tumpangan yang telah disediakan.
• Kota Jeddah kotor, berdebu dan sempit serta banyak nyamuk dan lalat.
• Di situ ada telaga besar sebagai sumber air dan air di Jeddah tidak sebaik air di kampung-kampung Melayu.
• Jemaah haji tidak boleh tinggal di Jeddah lebih dari dua hari.
• Sebelum bertolak ke Mekah, jemah haji telah siap memakai ihram. Perjalanan dari Jeddah ke Mekah mengambil masa dua hari dengan menaiki unta. Seekor unta dinaiki oleh dua orang jemaah.
• Jemaah haji Tanah Melayu akan singgah bermalam di sebuah tempat yang bernama Bahra. Di sini terdapat orang-orang Arab Badwi yang menjual kayu api. Setiap jemaah akan memasak sendiri nasi dan lauk yang mereka bawa dari tanah air
• Masalah besar yang dihadapi oleh jemaah haji Tanah Melayu ialah bekalan air mereka sering dicuri oleh orang Arab ketika mereka bermalam. Ini menyebabkan mereka kehausan dalam perjalanan ke Mekah.• Apabila sampai di Mekah, mereka akan menunaikan umrah terlebih dahulu yang dinamakan di kalangan orang Melayu sebagai ‘haji kecil’.
• Sumber air di Mekah jauh lebih bersih dari Jeddah kerana terdapat air yang dialirkan dari pergunungan Taif ke Mekah melalui terusan Zubaidah.
• Di sekeliling Kaabah, terdapat empat buah pondok iaitu tempat imam-imam bagi keempat-empat mazhab iaitu Hanafi, Maliki, Syafie dan Hanbali.
• Pada satu dan dua Ramadan, jemaah haji Tanah Melayu akan berangkat ke Madinah bagi menziarahi masjid dan makam Nabi SAW.
• Selepas menunaikan tawaf wida’, jemaah haji Tanah Melayu akan menaiki unta untuk menuju ke Madinah.
Perjalanan ke Madinah mengambil masa 13 malam.
• Jalan dari Mekah ke Madinah ada dua yang pertama dinamakan sebagai Jalan Sultan dan yang kedua dinamakan sebagai Jalan Ghir.
• Jika jemaah haji melalui Jalan Sultan, maka mereka akan singgah di 11 buah perhentian untuk berehat iaitu Wadi Fatimah, Asfan, Dof, Qadimah, Rabigh, Mastura, Bir Syaikh, Bir Hassan, Bir Khalas, Bir Abbas dan Bir Darwish.
• Jemaah haji hanya akan melakukan perjalanan pada waktu malam kerana mengelak cuaca yang panas. Perjalanan setiap hari bermula sekitar pukul 4 petang dan singgah berhenti pada pukul 4 pagi.
• Sepanjang dalam perjalanan, jemaah haji tidak dibenarkan mengambil air telaga kerana telaga-telaga adalah milik puak-puak Arab Badwi. Maka mereka terpaksa membeli air-air yang dijual oleh Arab Badwi yang mana air-air itu dibawa dengan bekas kulit kambing.
• Walau bagaimanapun, di Wadi Fatimah terdapat saluran air semulajadi. Maka di sinilah rombongan jemaah haji berpeluang untuk mandi dan membasuh baju dengan percuma.• Disebabkan perjalanan dilakukan pada waktu malam, rombongan jemaah haji terdedah dengan bahaya rompakan dan peras ugut dari puak-puak Badwi. Ramai jemah haji yang dirompak dan diperas ugut. Ada yang ditahan selama beberapa hari yang menyebabkan mereka tiba di Madinah lebih dari 13 malam. Malah ada yang dibunuh.
• Jemaah haji penulis sendiri ditahan di Bir Abbas selama 9 hari.
• Semasa zaman pemerintahan Khalifah Uthmaniyah, perkara ini tidak berlaku kerana setiap rombongan jemaah haji akan diiringi oleh tentera-tentera Uthmaniyah.
# Ada banyak lagi catatan yang menarik yang dikongsikan oleh Haji Abdul Majid terutamanya tentang peristiwa haji. Setakat ini dulu perkongsian saya buat kali ini. Jika ada waktu, saya akan kongsikan lanjutan catatan kisah mengerjakan haji oleh Haji Abdul Majid ini. Betapa mujahadahnya nenek moyang kita dulu mengerjakan haji. Itu belum lagi diceritakan tentang kesusahan semasa dalam pelayaran sehingga menyebabkan ramai yang meninggal dunia.
Hasanuddin Yusof
Maktab Penyelidikan
Tamadun Alam Melayu dan Islam
BAGAIMANA MUJAHADAHNYA NENEK MOYANG KITA MENGERJAKAN HAJI (BAHAGIAN 2)
Minggu lepas, saya ada kongsikan sebahagian catatan Haji Abdul Majid bin Zainuddin tentang betapa mujahadahnya perjalanan nenek moyang kita dari Mekah ke Madinah pada tahun 1924. Link seperti di bawah :-
Kali ini saya sambung kembali ringkasan catatan tersebut yang mengambarkan suasana Madinah pula pada ketika:-
* Selepas menempuhi perjalanan yang penuh mencabar, akhirnya jemaah haji Tanah Melayu tiba di Kota Madinah. Setiap jemaah menangis teresak-esak apabila mula melihat Masjid dan Makam Nabi SAW ketika masih berada di atas unta.
*Hal yang sama turut berlaku pada penulis di mana penulis juga merasakan seolah-olah hidup semula dari sebuah kematian. Perasaan terharu itu tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Malah pemandu unta dari kalangan Arab Badwi turut menangis sekali.
* Kota Madinah lebih kecil dari Kota Mekah. Penduduk tetapnya sekitar 20,000 orang. Bentuk rumah penduduknya sama dengan penduduk Jeddah dan Mekah. Namun Kota Madinah bersih dan tidak berdebu, tidak seperti Kota Mekah dan Jeddah.
* Setiap orang akan dapat melihat pokok tamar yang ditanam di sini. Malah di beberapa tempat di Madinah, boleh dijumpai pokok pisang dan tebu. Musim panas di Madinah lebih dingin dari Mekah dan sumber air di Madinah adalah yang
terbaik
.
* Orang-orang Madinah sangat lembut, bersopan santun dan berakhlak berbanding mana-mana tempat di Hijaz. Malah pemandu unta Arab Badwi yang kurang ajar dan panas baran akan berubah sikapnya apabila masuk ke Kota Madinah.
* Peniaga-peniaga kedai kopi, penjual air sharbat dan pengurup wang di sini tidak terjerit-jerit seperti mana di Mekah. Semuanya senyap, berkelakuan aman dan sentiasa tenang.
* Masjid Nabawi berbentuk segi empat. Panjangnya dari utara ke selatan ialah 200 kaki. Manakala luasnya dari timur ke barat ialah 150 kaki. Lantai dan bumbung hanya dipasang pada tiga bahagian. Manakala di bahagian barat dibiarkan tidak berlantai dan berbumbung di mana di situ terdapat telaga dan sebilangan pokok tamar. Berhadapan dengan 'kebun' itu terdapat tempat solat bagi kaum wanita.
* Makam Nabi SAW terletak di bahagian penjuru tenggara dalam Masjid Nabawi. Di atasnya terdapat kubah yang mana turut menaungi makam Sayyidina Abu Bakar dan Sayyidina Umar.
* Setiap jemaah Tanah Melayu pasti akan membelanjakan wang mereka untuk membeli tamar di mana dikatakan tamar di sini adalah tamar yang
terbaik
di dunia.
# Insya Allah jika berkelapangan, saya akan sambung pula bahagian ketiga catatan Haji Abdul Majid ini yang mencatatkan tentang suasana haji tahun 1924.
Di kesempatan ini juga, saya mengucapkan takziah kepada keluarga Al Marhum Tuan Guru Ustaz Ismail Kamus. Semoga arwah ditempatkan di kalangan orang-orang beriman.
[ Sumber dari Hasanuddin Yusof Maktab Penyelidikan Tamadun Alam Melayu dan Islam ]


Share on Google Plus

About roslanTv Tarekat

Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis.

0 comments:

Catat Ulasan