TvTarekat | HAKIKAT KESAKTIAN YANG SESUNGGUHNYA

HAKIKAT KESAKTIAN YANG SESUNGGUHNYA

“Tuanku, engkau boleh berjalan di atas air!” murid-muridnya berkata dengan penuh kekaguman kepada Syeikh Jumadil Qubro. “Itu bukan apa-apa. Sepotong kayu juga boleh,” Syeikh Jumadil Qubro menjawab.

Murid: “Tapi engkau juga bisa terbang di angkasa.” Syeikh Jumadil Qubro: “Demikian juga burung-burung itu boleh,”

Murid: “Engkau juga boleh ke Ka’bah dalam sedetik.” Syeikh Jumadil Qubro: “Setiap Jin yang kuat pun akan mampu pergi dari India ke Demavand dalam waktu sedetik,”

Murid: “Engkau juga kebal senjata dan kebal api..!” Syeikh Jumadil Qubro: "Batu karang dipantai pun bisa kebal seperti itu!”

Murid: “Kalau begitu, apa kehebatan seorang Manusia Sakti yang sebenarnya?” murid-muridnya ingin tahu.

Hebatnya Manusia Sakti Adalah Kerana...

Syeikh Jumadil Qubro tersenyum lalu menjawab: “Manusia sakti ialah mereka yang dapat menjaga hatinya agar tidak berpaling kepada sesuatu pun selain Allah, hatinya selalu bisa zikrullah dalam keadaan apapun, sehingga boleh BERSABAR ketika di uji dan boleh BERSYUKUR ketika di beri, dengan dzikirnya maka rasanya rata datar seperti AIR sehingga Tidak suka ketika DIPUJI dan Tidak sakit hati ketika DIHINA, dengan dzikrullah maka ia dapat TERBANG Hijrah dari kegelapan perbuatan dosa ke jalan ketaqwaan penuh cahaya, dan KEBAL dari segala godaan syaitan, sehingga dapat ringan secepat KILAT membawa badannya untuk solat 5 waktu...!".

ISTIQAMAH lebih hebat dari KAROMAH

Maka ISTIQAMAH lebih hebat dari 1000 KAROMAH. Di zamannya Sayyid Jumadil Kubro dijuluki "PANDITO RATU" kerana mempunyai Ilmu rahsiaa Kaysaf Laduni seperti Nabi Khidir AS, yang mengetahui hal ghaib dan ilmu-ilmu rahsia yang tidak diketahui oleh umum, Syeikh Sayyid Jumadil Kubro merupakan tokoh kunci proses Islamisasi tanah Jawa yang hidup sebelum Walisongo. Beliau Seorang Qutubul alamin Wali Mursyid Agung Sultan Aulia teragung dizamannya, penyebar Islam pertama yang mampu menembus dinding kebesaran Kerajaan Majapahit. Syeikh Sayyid Jumadil Kubro adalah cucu ke-18 Rasulullah Muhammad SAW dari keturunan Sayidah Fatimah Az Zahra. Semoga ada hikmahnya, dan menjadikan kita semuanya istiqomah dijalan yang di ridhai Allah SWT, Aamiin. Barakallahu Al-fatihah Sayyid Syeikh Maulana Jumadil Qubro Jamaluddin al-Husain al-Akbar ra.
________________________________________________________________
(Sumber dari Kitab Al-Jawahir al-Saniyyah oleh Sayyid Ali bin Abu Bakar Sakran Dan Kitab Risalah Syams al-Zahirah oleh Sayyid Abdul Rahman Al-Masyhur, Kitab Babad Tanah Jawi karya Raden Hadiwijaya pajang). Disalin dari TintaSufi
Share on Google Plus

About TvTarekat

Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis.

0 comments:

Catat Ulasan